PODPORA STARŠEM BOLNEGA NOVOROJENČKA - Sanja Zupančič; Albina Gubanc; Jana Kodrič (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2024)
Zgodnje bolnišnično zdravljenje bolnega novorojenčka pomeni za starše stresni dogodek. Ob tem pogosto občutijo izgubo in žalujejo za pričakovanim zdravim otrokom ali izgubljenimi trenutki nosečnosti pri prezgodnjem rojstvu. Zagotavljanje celostne podpore staršem je pomembno ne le z vidika njihovega duševnega zdravja, temveč tudi zaradi morebitnih posledic stresnega doživljanja staršev na njihov odnos z novorojenčkom in na poznejši otrokov razvoj. V prispevku so predstavljene trenutne klinične smernice, namenjene podpori staršem. Da bi zagotovili celostno podporo, je pomembno sodelovanje celotnega tima strokovnjakov, ki jim nudijo potrebne informacije, jih spodbujajo k vključevanju v skrb za novorojenčka ter zagotavljajo individualno psihosocialno podporo ter vodijo podporne skupine, ki so namenjene razbremenjevanju in podpori staršem pri prilagajanju na spremenjene družinske okoliščine.