اثر آموزش بر باورهای غربالگری سرطان پستان در دانشجویان دختر - فاطمه رحمتی نجار کالیی; فربد عبادی فرد آذر; شهناز ریماز (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: بر اساس آمار جهانی، سرطان پستان دومین سرطان شایع در بین زنان است و در ایران نیز میزان بروز این بیماری رو به افزایش است. بر اساس مطالعات موجود، روش های تشخیص زودرس سرطان پستان، مرگ و میر ناشی از بیماری را کاهش می دهد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر آموزش غربالگری سرطان پستان بر باورهای دانشجویان دانشگاه تهران با بهره گیری از الگوی اعتقاد بهداشتی انجام شد. روشکار: مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی، از نوع قبل و بعد بود که با هدف بررسی تأثیر آموزش بر باورهای دانشجویان ساکن خوابگاه های کوی دانشگاه تهران انجام شد. جامعه مورد مطالعه آن شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی ورودی سال 77-1377 ساکن خوابگاه های فاطمیه کوی دانشگاه تهران بودند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه خود ساخته ای بود که روایی و پایایی آن تأیید شد. آموزش بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی و به روش سخنرانی همراه با جزوه، بروشور و نمایش فیلم و اسالید بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS )نسخه 12( و شاخص های آماری توصیفی و تحلیلی انجام شد. جهت مقایسه سازه ها قبل و بعد از آموزش از آزمون تی زوجی استفاده شد. آزمون آماری با حداقل سطح اطمینان 39% سنجیده شد و میزان p کمتر از 5/59 معنی دار در نظر گرفته شد. یافتهها: میانگین سنی افراد مورد مطالعه 21 ± 1/11 سال بود. 32 نفر )32/3%( از دانشجویان مجرد و 7 نفر )7/1%( متأهل بودند. در مورد تمام سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی )حساسیت، شدت، موانع و منافع درک شده و راهنمای عمل در بعد عوامل خارجی(، آزمون تی زوجی اختالف معنی داری را بین دو مرحله قبل و بعد از آموزش نشان داد )p