پیامدهای منفی ترویج تفکر آزادی جنسی غربی در کشور: مطالعۀ کیفی - Mohammad Fatehi; Mohammad Javad Tavakoli-Khaniki (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2023)
سابقه و هدف: نوجوانان و جوانان بیش از هر قشر دیگری در معرض قسم‌های مختلف تهاجم فرهنگی غربی قرار دارند و بسیاری از مفاهیم ذیل تهاجم فرهنگی مانند آزادی جنسی بدین دلیل است که افراد از پیامدهای منفی آن آگاهی ندارند. بنابراین ممکن است با تبیین پیامدهای منفی آزادی جنسی، نگرش و دیدگاه جامعۀ ایرانی به‌ویژه قشر جوان نسبت به این پدیدۀ مذموم تغییر یابد و بستر لازم برای مقابله با آزادی‌های مطلق جنسی فراهم گردد. پژوهش حاضر با هدف ارائۀ الگویی جهت تبیین پیامدهای منفی ترویج تفکر آزادی جنسی غربی در کشور انجام شده است. روش کار: روش اصلی این تحقیق فراترکیب کیفی است که در آن از طریق جست‌وجوی کلیدواژه‌های مرتبط، مطالعات پیشین دربارۀ پیامدهای آزادی جنسی استخراج شد. در ادامه شاخص‌های شناسایی‌شده در مقالات مختلف کدگذاری شد و با دسته‌بندی کدها موضوعات اصلی به دست آمد. با استفاده از رویکرد فراترکیب، الگویی مفهومی شامل سه بُعد اصلی، پنج مضمون و 37 کد به‌ دست آمد. سه بُعد اصلی شناسایی‌شده شامل پیامدهای فردی، خانوادگی و اجتماعی-فرهنگی بود. در این پژوهش همۀ موارد اخلاقی رعایت شده است و مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: رتبه‌بندی عوامل نشان داد که پیامدهای اجتماعی-فرهنگی اهمیت بیشتری داشت و پیامدهای خانوادگی و فردی به‌ترتیب در رتبه‌های بعدی قرار داشتند. همچنین محاسبۀ ضریب کاپا کوهن، ضریب هولستی، ضریب پی اسکات و ضریب آلفای کرپیندروف نشان داد که الگوی به‌دست‌آمده در این تحقیق اعتبار مناسبی داشت. نتیجه‌گیری: هدف دولت‌های غربی از ترویج تفکر آزادی جنسی در کشورهای اسلامی تأثیرگذاری بر باورهای فرهنگی و رفتارها و هنجارهای اجتماعی است. با ترویج تفکر آزادی جنسی، زمینه و بستر لازم برای نفوذ و نهادینه‌سازی سایر هنجارهای غربی در جامعه نیز فراهم می‌آید؛ به‌شکلی که می‌توان آزادی جنسی را دروازه‌ای جهت ورود دیگر ارزش‌های غربی در نظر گرفت که اغلب در تضاد کامل با فرهنگ و اندیشۀ اسلامی قرار دارد.