Salezjanie i szkolnictwo - Jan Niewęgłowski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1997)
Artykuł mówi o salezjanach i ich działalności na polu wychowawczym i szkolnym. Na początku zajmuje się Księdzem Bosko i jego pierwszymi staraniami, jakie podjął w sprawie oratoriów, ogrodów św rekreacji, szkoły i świetlice wieczorowe, hospicja i kolonie rolnicze. Dalej artykuł mówi o Valdoeco i początki oratorium, szkoły z internatem w stylu rodzinnym, ówczesnych laboratoriów przekształcono w szkoły zawodowe i szkoły sztuk wyzwolonych o charakterze ludowym. Mówi się także o Zgromadzeniu i jego punkcie widzenia na szkoły, którymi kieruje lub obecnie zarządza. Chcieliśmy również podkreślić zainteresowanie Zgromadzenia salezjański o przyszłości szkół. Jeden z kolejnych punktów dotyczy działalności wychowawczej i szkolnej salezjanów w Polsce. Tak rozpoczyna się w 1898 r., kiedy przybyli do Polski pierwsi salezjanie, a kończy w 1989 r. w którym dokonały się w Polsce niezwykłe zmiany, także na polu oświaty. Przytaczane są również dane statystyczne dotyczące szkół prowadzonych przez salezjanów i ich liczby uczniów.