Anlamların Açılımı: Nitel Görüşme İçeren Çalışmalara Dönük Bazı Yaklaşımlar - İsmail Özgür Soğancı (Anı Publishing, 2013)
Yorumlamacı paradigma çerçevesi içinde yer alan araştırma yaklaşımları son 20 yılda nitel araştırma uygulamalarının gittikçe popülerlik kazanması sayesinde oldukça geniş bir repertuar oluşturdu. Bu genişleme özellikle sosyal bilimler alanında yetkin metinler oluşturmak için yeni fırsatlar sunsa da, nitel araştırma alanına yeni adım atan deneyimsiz araştırmacıların kendilerini bir çeşit karmaşanın orta yerinde bulmasına da neden olmaktadır. Doktora sürecimde ve sonrasında edindiğim tecrübelere dayanarak, bu çalışmada amacım, insanların belirli bir konuyu nasıl anladıklarını, o konuda nasıl anlamlar kurguladıklarını görüşmeler yoluyla ortaya koyma hedefi güden nitel çalışmalarla ilgili temel bazı unsurların netleştirilmesidir. Bu amaçla, çalışmada epistemolojik duruş ve buna bağlı olarak geliştirilecek yöntemsel ve metinsel olasılıklar üzerinde detaylı bir alan yazın taraması sunuyorum. Esas itibarı ile Hermeneutik birikimden faydalanarak derlediğim argümanlar, araştırmacıları daha yetkin ve bütün bir anlama durumuna ulaştıracak niteliklere işaret ediyor. Bu niteliklerle birlikte, "geçerlilik" ve "analiz" gibi geleneksel bazı kavramların nitel araştırmadaki konumlarından da bahsederek daha zengin metinler oluşturabilmenin yollarını sorguluyorum.