Výzkum v didaktice biologie, geologie a environmentální výchovy v České republice v letech 2008-2018 - Roman Kroufek; Martin Jáč; Vanda Janštová; Martina Pražáková; Kateřina Čiháková (Karolinum Press, 2020)
Primárním cílem studie je popsat trendy v českém výzkumu v didaktice biologie, geologie a environmentální výchovy v období mezi lety 2008-2018. Sekundárním poté komparace těchto trendů se zjištěními učiněnými zahraničními autory při rozboru národních i mezinárodních výzkumů v oblasti didaktik přírodních věd, zejména biologie. Pro naplnění tohoto cíle byla provedena obsahová analýza 148 textů daného zaměření vydaných v časopisech se standardním recenzním řízením. Nejvíce příspěvků bylo publikováno v časopisech Envigogika a Scientia in educatione, které se přímo soustředí na environmentální výchovu, resp. didaktiku přírodních věd. V analyzovaných textech převažovaly výzkumy s kvantitativním designem, respondenty byli nejčastěji žáci druhého stupně základních škol. Teoretické studie jsou v českém prostředí zastoupeny málo, stejně jako studie věnované kurikulu. Výzkumné statě byly relativně často věnovány evaluaci, případně badatelsky orientované výuce. Dobrou zprávou pro didaktiku biologie a environmentální výchovy je kromě tradice oborových konferencí a existence dvou oborově didakticky zaměřených doktorských studijních programů i to, že zaměřením výzkumů nevybočuje z mezinárodních trendů.