Zjawiska i tendencje przemian dokonujących się w polskiej rodzinie - Marian Śnieżyński (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2011)
W ciągu ostatnich dwudziestu lat w rodzinie dokonywały się i nadal dokonują isę gwałtowne i wyjątkowe przeobrażenia. Oprócz niewątpliwych osiągnięć globalizacji należy zauważyć, iż następuje era naznaczona nieokreślonością, względnością i chaosem aksjologicznym. Celem uświadomienia sobie niebezpieczeństw i zagrożeń, jakie mogą dotknąć naszą rodzinę, pragnę zwrócić uwagę na kilka zjawisk i tendencji, które charakteryzuje tendencja wzrostowa. Są nimi: zanik tradycji w rodzinie, zmniejszający się wskaźnik rodzin trójpokoleniowych, obniżenie się autorytetu rodziców, marginalizacja funkcji wychowawczej, emigracja zarobkowa rodziców, brak czasu dla rodziny, osłabienie więzi rodzinnych, obniżenie wskaźnika działalności, wzrost liczby rozwodów, poszerzenie się związków kohabitacyjnych. In the past two decades, family has been undergoing sudden and exceptional transformations. Apart from the unquestionable achievements of globalization, it is necessary to point out that an era marked with an indefinite character, relativity and axiological chaos is coming. In order to realize the dangers and threats which can affect our families, the author wants to draw our attention to several phenomena and tendencies which are on the increase. These are: the degeneration of family traditions, the decreasing index of three-generation families, the undermining of parental authority, the marginalization of the educational function, parents' economic migration, the lack of time for the family, the weakening of family bonds, the decrease of activity index, the increase of divorce rate, the spread of cohabitations.