Analiza systemu rozgrywek w najwyższej polskiej lidze piłkarskiej - Jan Šíma; Jan Procházka (Jan Długosz University in Częstochowa, 2020)
Artykuł koncentruje się na analizie systemu rozgrywek w najwyższej polskiej lidze piłkarskiej, w szczególności części mistrzowskiej, wprowadzonej w sezonie 2013/2014 po głównej części rywalizacji i zmodyfikowanej w sezonie 2017/2018. Bada on zmiany w klasyfikacji po regularnej części sezonu, zarówno w grupie grającej o mistrzostwo, jak i w grupie spadkowej. Symuluje hipotetyczną sytuację braku zmiany systemu rozgrywek w sezonach 2017/2018 i 2018/2019 oraz sytuację, w której obecny system byłby wykorzystany od sezonu 2013/2014. W obu przypadkach wyniki nie wykazują dużej zmienności, a co za tym idzie, podważają potrzebę modyfikacji z 2017 roku.W dłuższej perspektywie można zaobserwować tendencję do większej zmienności wyników w części mistrzowskiej niż w grupie spadkowej. Nie ma jednak większych zmian w odniesieniu do dwóch ostatnich pozycji oznaczających spadek. W sześciu analizowanych sezonach wyniki różniły się jedynie w sezonach 2015/2016 i 2016/2017, kiedy w obu przypadkach tylko jedna drużyna zmieniła swoją pozycję spadkową. Pozycja zespołów grup mistrzowskich zmienia się w mniejszym stopniu, pomimo że tylko w dwóch z sześciu analizowanych sezonów zwycięzca sezonu regularnego zachował swoją pozycję i został końcowym mistrzem.