Hemşirelik Öğrencilerinin Terapötik İletişim Becerilerinin Belirlenmesi - Nilgün Demirok; Gülçin İşcan Ataşen; Figen Dığın (Sakarya University, 2022)
Amaç: Bu araştırmanın amacı, hemşirelik öğrencilerinin terapötik iletişim becerilerini belirlemektir. Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma, 7-18 Haziran 2021 tarihinde bir üniversitenin sağlık yüksekokulu hemşirelik bölümünde okuyan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 143 öğrenci ile gerçekleştirildi. Araştırma için üniversitenin etik kurulundan ve kurumdan yazılı izin alındı. Çalışma verileri Google Forms üzerinden hazırlanan anket aracılığıyla online olarak toplandı. Veri toplamak için araştırmacılar tarafından hazırlanan "Öğrenci Tanıtıcı Bilgi Formu" ve "Hemşirelik Öğrencileri İçin Terapötik İletişim Becerileri Ölçeği" kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin tümü 18 yaş ve üstü, %87,4'ünü kadın, %49,7'sinin 3. sınıf öğrencisi olduğu belirlendi. Öğrencilerin %79,7'sinin iletişim veya kişilerarası ilişkiler dersi aldığı ve akademik başarı algı durumlarına bakıldığında %50,3'ünün başarılı olduğunu belirttiği görüldü. Öğrencilerin %44,1'i iyi düzeyde sosyal ilişkilere sahip olduğunu ifade etti. Hemşirelik Öğrencileri İçin Terapötik İletişim Becerileri Ölçeği'nden minimum 16 maximum 97 puan alan öğrencilerin puan ortalaması 66,76 (±13,66) bulundu. Öğrencilerin sosyal ilişki düzeyi algısına göre Hemşirelik Öğrencileri İçin Terapötik İletişim Becerileri Ölçeği puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark olduğu belirlendi. Sonuç: Çalışmada hemşirelik öğrencilerin terapötik iletişim ölçek puan ortalamasının orta düzeyde olduğu görüldü.