Üniversite Öğrencilerinin Görüşlerine Göre Çağdaş Dünya Tarihi Konularının Tarihsel Önemi - Özgür Aktaş (Sakarya University, 2014)
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin görüşlerine göre çağdaş dünya tarihi konularının tarihselönemini önemi ortaya koymaktır. Çalışma nitel bir araştırmadır. Araştırma yöntemi olarak ise durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmada Ortaöğretim Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi ders kitabı incelenmiş tarihsel olaylar dokuz kategoride toplanmıştır. Öğrencilere bu kategorilerden hangisinin en önemli olduğu şeklinde bir açık uçlu soru sorulmuştur. Öğrencilerin verdikleri cevaplar frekans ve yüzde olarak değerlendirilmiştir. Öğrencilerin cevaplarının daha iyi anlaşılabilmesi için öğrencilerin verdikleri cevaplardan örnekler sunulmuştur. Çalışmanın sonuçlarına bakıldığında en fazla öğrenci (%46) tarihsel öneme sahip olarak savaşlar kategorisini tercih etmiştir. Öğrenciler önem bakımından ikinci sıradaysa küresel sorunlar konusunu tercih etmiştir. 1929 Dünya ekonomik krizi ve diğer krizler ise en az oranda tercih edilmiştir.