Історіографія дослідження педагогічної діяльності Івана Ткаченка (друга половина ХХ - початок ХХІ ст.) - Надія Калініченко (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2013)
У статті аналізуються історіографічні джерела, в яких розкриваються актуальні аспекти спадщини педагога-новатора Івана Гуровича Ткаченка з проблем управлінського менеджменту, трудової підготовки учнівської молоді, розбудови моделі школи по формуванню творчої особистості. Друга половина ХХ ст. характеризується гуманістичною спрямованістю педагогічної діяльності, зокрема відомих в Україні і за її межами педагогів-новаторів Василя Сухомлинського та його колеги і соратника Івана Ткаченка, в основі якої ідеї педагогіки співробітництва, поцінування особистості, розбудови моделей шкіл як території творчості, Шкіл Радості. У статті здійснено історіографічний аналіз дослідження педагогічної діяльності Івана Ткаченка (друга половина ХХ - початок ХХІ ст.) на основі дисертаційних досліджень А.Іванка, О.Філоненко, численних наукових та науково-методичних доробок Н.Калініченко, Г.Левченка, В.Мадзігона, А.Постельняк, Б.Хижняка та інших. Окреслені перспективні напрямки подальших досліджень спадщини і діяльності педагога-новатора Івана Ткаченка.