ASPECTE DE DIAGNOSTIC ŞI EVOLUŢIE ALE HEMORAGIEI INTRAVENTRICULARE LA PREMATURI - Mariana Boia; Aniko Maria Manea; Delia Maria Nicoară (Amaltea Medical Publishing House, 2013)
Obiective. Lucrarea de faţă are ca scop analiza factorilor de risc, a gradelor de severitate şi a complicaţiilor asociate hemoragiei intraventriculare. Material şi metodă. Studiul retrospectiv, pe o perioadă de 5 ani, analizează 514 cazuri de prematuri cu semne ecografi ce specifi ce de hemoragie intraventriculară trataţi în Clinica de Puericultură şi Neonatologie Timişoara. Rezultate. Incidenţa bolii a variat indirect proporţional cu vârsta de gestaţie, fi ind mai crescută în rândul prematurilor VLBW şi ELBW. Principalii factori de risc incriminaţi au fost acidoza, sindromul de detresă respiratorie, hipoxia şi hipercarbia. Repartiţia cazurilor pe grade de severitate a fost următoarea: gradul I - 204 cazuri (39,68%), gradul II - 142 cazuri (27,62%), gradul III - 91 cazuri (17,70%) şi gradul IV - 77 de cazuri (15%). Majoritatea cazurilor au fost asimptomatice, fi ind diagnosticate în urma efectuării de rutină a ecografi ei TF. 36% au avut evoluţie saltatorie, cu deteriorarea progresivă a statutului neurologic, alterarea tonusului muscular şi tulburări ale frecvenţei respiratorii. 21% au prezentat evoluţie catastrofală, cu bombarea fontanelei anterioare, dehiscienţa suturilor craniene, vărsături în jet, convulsii, postură de decerebrare şi perioade de apnee. Evoluţia la 6 luni a formaţiunilor hiperrefl ectogene a variat în funcţie de stadiul evolutiv al bolii, 28,9% dintre cazuri prezentând resorbtie completă, 35% chist în matricea germinală şi 25,87% ventriculomegalie. Concluzii. Ecografi a transfontanelară a fost metoda de elecţie în stabilirea diagnosticului pozitiv. Ponderea mai mare a hemoragiei IV a fost întâlnită în rândul prematurilor VLBW şi ELBW, în rândul cărora au predominat formele severe de boală. Formele uşoare şi medii de boală au avut evoluţie bună, soldată în majoritatea cazurilor cu remisiunea parţială/completă a semnelor ecografi ce. Hidrocefalia obstructivă posthemoragică a fost cea mai frecventă complicaţie.