Primipar Gebelerde Trimesterlere Göre Doğum Korkusu Düzeylerinin Belirlenmesi - Semihe Bulut; Türkan Pasinlioğlu (Atatürk University, 2024)
Amaç: Bu çalışma, primipar gebelerde trimesterlere göre doğum korkusu düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntemler: Tanımlayıcı ve kesitsel türde olan bu çalışma, Şanlıurfa ilinde bulunan Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine gelen pirimipar gebelerde Ekim 2021 - Haziran 2022 tarihlerinde yapılmıştır. Bu araştırmanın örneklemini kadın doğum polikliniğine gelen 321 primipar gebe oluşturmuştur. Bu çalışmanın verileri "Kişisel Bilgi Formu" ve "Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği (W-DEQ) A Versiyonu" kullanılarak toplanılmıştır. Veriler değerlendirilirken aritmetik ortalama, sayı ve yüzde değerleri, standart sapma ve tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada primipar gebelerin %75,7'sinin 25 yaşından küçük olduğu, %48,0'ının eğitiminin ortaokul ve lise düzeyinde olduğu bulunmuştur. Gebelerin doğum korkusu düzeyinin orta düzeyde (64.52±18.7) olduğu tespit edilmiştir. Gebelerin gelir düzeyine (p=0,000) göre ve doğum ağrısının üstesinden gelme durumuna (p=0,040) göre ölçek puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olduğu, geliri giderinden az olan ve doğum ağrısıyla baş edip edemeyeceğini bilmeyen gebelerin doğum korkusunun daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Gebelerin tamamının doğum korkusu yaşadığı, doğum korkusu düzeyinin orta düzeyde olduğu, gebelerin yaşadığı doğum korkusunun trimesterlere göre önemli bir farklılık göstermediği bulunmuştur.