Dzieci w kulturze cyfrowej - Hussein Bougsiaa; Małgorzata Cackowska; Lucyna Kopciewicz (Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2013)
Głównym celem prezentowanego artykułu jest przekazanie wiedzy o potencjale edukacyjnym kultury cyfrowej, infrastruktury m-learningowej i jej treści edukacyjnych w obszarze wczesnej edukacji. Tekst prezentuje wzorce uczenia się, poznania i działania dzieci w ramach nauki i socjalizacji tak i w rodzinie, jak i w szkole oraz gotowości nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej do uwzględniania podstaw edukacji cyfrowej w ich praktykach zawodowych. Wyniki badań są niezwykle istotne dla pedagogiki wczesnej edukacji, innowacyjnej pedagogiki, cyfrowego nauczania i socjologii edukacji w Polsce. Tłumaczenie na język angielski: Anna Moroz-Darska Modernizacja działania Czasopisma oraz tłumaczenia na język angielski artykułów Ars Educandi na lata 2012-2017 zostały sfinansowane ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z zadania Działalności Upowszechniającej Naukę (DUN). Zadanie: Wdrożenie modułu redakcyjnego na platformie Uniwersyteckich Czasopism Naukowych - systemu wspomagającego redagowanie i zarządzanie czasopismem naukowym Ars Educandi sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę. Zadanie: Stworzenie nowoczesnej wersji on-line czasopisma Ars Educandi przez wdrożenie modułu publikacyjnego na platformie Uniwersyteckich Czasopism Naukowych oraz obsługę międzynarodowych baz indeksacyjnych sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę. Zadanie: Przygotowanie anglojęzycznej wersji ostatnich 6 roczników (2012-2017) czasopisma naukowego Ars Educandi i ich wydanie w wersji online sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę.