KADINLARIN DOĞUMDA SOSYAL DESTEK TERCİHLERİ VE DENEYİMLERİ - Sermin Timur; Nevin Hotun-şahin (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2010)
Amaç: Araştırma kadınların doğum eylemi sırasında aldıkları sosyal destekile ilgili deneyimlerini ve doğum eylemi sırasındaki sosyal destek tercihlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma hastane temelli, tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışma olarak planlanmıştır. Araştırmanın örneklemini basit rasgele örnekleme yöntemi ile seçilen toplam 274 primipar kadın oluşturmuştur. Veriler, Doğu Anadolu Bölgesinde'ki bir ilde bulunan bir devlet hastanesinin kadın doğum servisinin postpartum biriminde 01.03.2009-31.12.2009 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin toplanmasında, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve araştırmacılar tarafından literatürden yararlanılarak geliştirilen Katılımcı Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde ki-kare testi ve bağımsız örneklerde t testi kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların %74.5'i doğum eyleminde destek olacak birine ihtiyaçduyduğunu belirtmiştir. Kadınlar çoğunlukla destek olacak kişi olarak sırasıyla annesini %43.8 , eşini %30.7 , kardeşini %25.2 ve bir sağlık personelini %10.2 istemiştir. Kadınlar en fazla cesaretlendirilmeye ihtiyaç duyduklarını %41.6 ifade etmişlerdir. Çalışmamızda, doğum deneyimi olumluolan kadınların arkadaş, aile, özel bir insan ve toplam Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeğinin puan ortalamasının, doğum deneyimi olumsuzolanlara göre daha yüksek olduğu bulundu p