Nowy sposób przeżywania szkoły. Analiza przeprowadzona w "Asilo nel Bosco" w Ostia Antica - Zbigniew Szczepan Formella; Giorgia Perillo (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2019)
Niniejszy artykuł jest swego rodzaju kontinuum poprzedniego, opublikowanego w Seminare 2018, t. 2. Tekst jest podzielony na trzy części: pierwsza to prezentacja Przedszkola w lesie w miejscowości Ostia Antica, które inspiruje się modelem Outdoor Education. Druga część zawiera natomiast swoistego rodzaju badania pogłębiające przeprowadzone na terenie tego przedszkola, mające na celu weryfikację istotnych elementów Outdoor Education. Trzecia część przedstawia zarówno psychofizyczne korzyści edukacji na wolnym powietrzu, jak i wyzwania społeczno-kulturowe stojące przed "szkołami w lesie", zmierzające do ich upowszechnienia w kontekście włoskim. Wkład wielu autorów przeszłości, takich jak J.J. Rousseau, M. Montessori, R. Steiner i P. Freire, odradza się w tego typu propozycjach szkół we Włoszech, w Europie i w wielu krajach świata, dając istotny wkład w integralny rozwój dziecka.