Особливості програми відновлення психофізіологічних показників у старшокласників компʼютерокористувачів - Natalia Ulyanytska; Svitlana Indyka; Olga Andriychuk; Olena Yakobson; Natalia Grayda; Volodymyr Lavrenyuk (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2020)
Актуальність. Навчання старшокласників, як відомо, характеризується широким використанням комп'ю- терів. Установлено, що під впливом роботи за монітором у них змінюються гострота зору, контрастна чутливість, кольоровідчуття, мінімум розділення та сприйняття, які піддаються корекції. Нашою метою було дослідити сприйняття простору та увагу в старшокласників під час роботи за монітором комп'ютера й вплив авторської програми відновлення на ці показники, оскільки мінімум розділення та сприйняття, очевидно, визначається функцією кіркових нейронів. Методи дослідження. Обстежено 56 старшокласників 15-16 років з еметропічною рефракцією без офтальмологічних, соматичних та психічних відхилень за допомогою психо- фізіологічних методик. Для проведення статистичного аналізу використовували непараметричні методи (крите- рій Вілкоксона-Манна-Уітні). Результати. Установлено, що одногодинна робота за монітором комп'ютера призвела до погіршення величина сприймання простору на 27 %. Короткотривалий пасивний відпочинок очей протягом 15-ти хв практично не змінив величину досліджуваного показника в старшокласників після 60-хви- линного зорового навантаження. Проведення обстежуваними комплексу відновлювальних вправ з елементами дихальної гімнастики після 1-годинної роботи за монітором комп'ютера викликало суттєве зростання спри- йняття простору на 22 % і практично досягало вихідного рівня. Наші дослідження стійкості концентрованої уваги показали, що в школярів старшого шкільного віку до першого рангу віднесено 28,57 % учнів,  до другого - 32,14 %, до третього - 25,00 % і до четвертого - 14,29 %. 60-хв зорове навантаження за монітором комп'ютера призвело до зменшення стійкості концентрованої уваги в старшокласників на 46,7 %. П'ятнадцятихвилин- ний пасивний відпочинок від роботи за монітором комп'ютера впродовж години суттєво не вплинув на стійкість концентрованої уваги в старшокласників. Проведення обстежуваними комплексу відновлювальних вправ з елементами дихальної гімнастики після годинної роботи за монітором комп'ютера викликало суттєве зростання концентрованої уваги (на 43,5 %). Щодо розподілу учнів за рангами при цьому виявлено, що до першого рангу належить 28,57 % обстежених, до другого - 32,14 %, до третього - 28,57 % і до четвертого - 10,71 %. Висновки. Отже, робота підлітків за дисплеєм комп'ютера впродовж години призводить до зменшення сприйняття простору й зниження стійкості концентрованості уваги, яка не покращується після пасивного 15-хв від- починку, але відновлюється після комплексу вправ, які можна рекомендувати для використання як під час вико- нання самостійної роботи за комп'ютером, так і навчальним закладам для відновлення психофізіологічних функцій і попередження виникнення порушень зорових функцій.