Kult Maryi w liturgii bizantyjskiej - Grzegorz M. Bartosik (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2002)
Interwencja ks. Bartosika dotyczy kultu maryjnego w liturgii bizantyjskiej. Prezentacja jest praktycznie podzielona na dwie części. W pierwszej części przedstawiono Kościół i liturgię bizantyjską, w której autor pokrótce przedstawia ogólny zarys kontekstu historycznego przedstawionej wspólnoty kościelnej. W drugiej części przedstawiony został "kult maryjny", w którym autor ukazuje miejsce Maryi poprzez  analizę treści świąt maryjnych oraz badanie poszczególnych tekstów euchologicznych - przede wszystkim podkreślając obecność Matki Bożej w celebracji eucharystycznej.