INSUFICIENȚA CARDIACĂ: DE LA DEFINIȚIE LA PROGNOSTIC - O ANALIZĂ INTEGRATĂ A DATELOR EPIDEMIOLOGICE, TABLOULUI CLINICO-PARACLINIC ȘI A PROGNOSTICULUI - Dmitri SAVCA; Inessa JITARI; Georgeta MIHALACHE; Valeriu REVENCO; Irina CABAC-POGOREVICI (Academy of Sciences of Moldova, 2024)
În prezent, insuficiența cardiacă (IC) reprezintă o provocare majoră în domeniul medical, afectând un număr semnificativ de persoane la nivel global. Cu toate că cercetările anterioare au adus contribuții valoroase, ultimele descoperiri și abordări aduc în prim-plan noi perspective asupra acestei afecțiuni complexe. Din cele analizate se evidențiază o creștere a incidenței IC, în special în rândul persoanelor mai tinere, cu perspective de creștere semnificativă a numărului de internări în viitor. Factorii de risc pentru IC sunt legați de stilul de viață nesănătos și de condiții medicale precum fibrilația atrială, boală arterială coronariană și hipertensiunea arterială. Pentru diagnostic, investigațiile paraclinice, alcătuit din electrocardiogramă și ecocardiografie, sunt esențiale, iar dozarea peptidelor natriuretice plasmatice poate oferi indicii valoroase suplimentare. Prognosticul pacienților cu IC variază în funcție de tipul de IC, fiind influențat de factori ca vârsta, sexul și comorbidități.