Eficacitatea şi inofensivitatea bronhodilatatoarelor în bronhopneumopatia obstructivă cronică. - Nicolae Bacinschi; Eugenia Vasilache; Anastasia Caracaş (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Introducere. Obiectivele principale ale managementului farmacologic al bronhopneumopatiei obstructive cronice sunt de a reduce simptomele şi riscul. Bronhodilatatoarele, care sunt esenţiale pentru managementul bronhopneumopatiei obstructive cronice, determină îmbunătăţirea funcţiei pulmonare, reducerea simptomelor şi exacerbărilor. Materiale şi metode. În baza Nomenclatorului de Stat al Medicamentelor s-au determinat bronhodilatatoarele disponibile în ţară, iar prin analiza literaturii de specialitate s-au elucidat criteriile de eficacitate şi inofensivitate. Rezultate. În Republica Moldova sunt înregistrate beta-2-adrenomimetice: de durată scurtă (fenoterol, salbutamol), medie (formoterol), ultralungă (indacaterol), M-colinoblocante: de durată scurtă (ipratropiu), lungă (aclidiniu), ultralungă (tiotropiu, glicopironiu, umeclidiniu) şi metilxantine (aminofilina), precum şi preparatele combinate dintre beta-2-adrenomimetice şi M-colinoblocante (ipratropiu+fenoterol, formoterol+aclidiniu, indacaterol+glicopironiu, vilanterol+umeclidiniu). Concluzii. Medicii practicieni, pentru tratamentul bronhopneumopatiei obstructive cronice, dispun de bronhodilatatoare sub formă de preparate monocomponente sau combinaţii. Controlul efectiv al simptomelor şi reacțiilor adverse ale bronhodilatatoarelor va permite efectuarea unei farmacoterapii eficiente şi inofensive.