بررسی و مقایسه فراوانی اختلالات رفتاری در کودکان 5-12 ساله با و بدون عیوب انکساری چشم در شهر تهران - پروین دیباج نیا; غلامحسین آقایی; عصمت اشک کش (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2013)
مقدمه و اهداف عیوب انکساری چشم عبارت است از نقص یا نارسایی سیستم بینایی که تصاویر به طور واضح روی شبکیه  متمرکزنشده و باعث تاری دید، خستگی چشم ،سردرد و در موارد شدید تنبلی چشم ویا انحراف چشم (استرابیسم) می گردد. این مشکلات ممکن است باعث عدم علاقه به درس خواندن و اختلال یادگیری شده و پیش زمینه اختلالات رفتاری باشد. بر اساس پژوهش های انجام یافته در کودکان نشان داده شده که  مواردی از اختلالات یادگیری به علت اختلالات بینایی و یا شنوائی است. همچنین گزارش شده که نابینائی کامل میتواند باعث اختلالات رفتاری شود. با توجه به جدید و نو بودن ایده تأثیر عیوب انکساری چشم بر اختلالات رفتاری کودکان، این مطالعه با هدف  بررسی فراوانی اختلالات رفتاری در کودکان دارای عیوب انکساری چشم  انجام شده است. مواد و روش ها در این پژوهش کودکان5-12 ساله مراجعه کننده به دو مرکز چشم پزشکی شهر تهران مورد معاینه کامل چشم پزشکی قرار گرفتند و تیزبینی بدون و با عینک لازم، رفراکشن بدون و با قطره سیکلوپلژیک، معاینات انحراف چشم و معاینات برای بیماری های چشمی ا نجام شد، همچنین ترجمه فارسی پرسش نامه را تر فرم والدین توسط پدر یا مادر کودکان تکمیل و اطلاعات به دست آمده در فرم های طراحی شده جمع آوری و توسط نرم افزار SPSS21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها در این بررسی تعداد 65 نفر کودک سالم و65  نفر کودک دچار عیوب انکساری چشم  مورد بررسی قرار گرفتند .فراوانی اختلالات رفتاری در مجموع 3/22%   بدست آمد  به طوریکه در افراد دچار عیوب انکساری( 29.2%) بیشتر از افراد گروه سالم (4/15%) بود. (05/0=P) نتیجه گیری فراوانی اختلالات رفتاری  در افراد دچار عیوب انکساری ،نسبت به افراد سالم از نظر بالینی و آماری بیشتر است ولی این تفاوت  بین دو جنس   از نظر آماری  معنی دار نیست.