Kontrola a zaufanie w relacjach społecznych. Wokół problematyki urzędowej kontroli żywności - Artur Wysocki (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2016)
Kontrola w relacjach społecznych budzi wiele skrajnych emocji. Właściwe jej rozumienie i wykorzystanie jest jednak istotne w perspektywie budowania porządku i ładu społecznego. Tym niemniej, kontrola nie może ogarniać w maksymalnym możliwym stopniu przestrzeni funkcjonowania podmiotów życia społecznego. Inaczej, będzie bardziej ograniczała i hamowała rozwój niż go odpowiednio stymulowała i ukierunkowywała. Podstawą relacji społecznych, także w biznesie, muszą być relacje oparte na zaufaniu, które należy wzmacniać poprzez odpowiednie wykorzystanie instrumentów kontroli. Szczególne znaczenie kontrola ma w biznesie żywnościowym, którego produkcja w sposób bezpośredni oddziałuje na życie i zdrowie konsumentów. W Polsce działa wiele instytucji zajmujących się urzędową kontrolą żywności, których działania jednak nie do końca są skoordynowane i wymagają korekty. Istotne jest zwłaszcza wzmocnienie autorytetu tych instytucji, a także większe ich ukierunkowanie na działalność edukacyjną i kształtowanie odpowiedniej kultury żywnościowej w społeczeństwie, która pozwoli także na lepsze współdziałanie konsumentów w procesie kontroli i wzmacniania pozytywnych więzi społecznych.