بررسی شیوع و عوامل مرتبط دیابت بارداری در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی - درمانی شهرستان بابل از مهر ماه 1389 تا اسفند 1390 - زینت السادات بوذری; شهلا یزدانی; محمد عابدی سماکوش; مائده محمد نتاج; سینا امامی میبدی (Mashhad University of Medical Sciences, 2013)
مقدمه: با توجه به افزایش چاقی و دیابت در اکثر مناطق دنیا و تأثیر عوامل مختلف در دیابت بارداری، مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع دیابت بارداری و عوامل مرتبط با آن در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی بابل انجام شد. روش‌کار: این مطالعه مقطعی از مهر ماه 1389 تا اسفند 1390 بر روی 1004 زن باردار در هفته 28-24 بارداری انجام شد. از شرکت کنندگان بدون سابقه دیابت در هفته 28-24 بارداری تست چالش گلوکز با 50 گرم گلوکز خوراکی انجام شد و زنان با تست چالش گلوکز مثبت، یک هفته بعد تحت آزمون تحمل گلوکز خوراکی سه ساعته با 100 گرم گلوکز قرار گرفتند. داده‌ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه‌ 18) و آزمون آماری فیشر، کای دو و مولتیپل رگرسیون لوجستیک مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: از 1004 فرد شرکت کننده در مطالعه، 191 نفر (19%) تست چالش با گلوکزشان مثبت بود که در 85 نفر (5/44%) از آنها با آزمایش تست تحمل گلوکز خوراکی، تشخیص دیابت بارداری داده شد. میانگین سنی گروه مبتلا به دیابت بارداری 52/5 ± 42/30 سال و افراد بدون دیابت بارداری 2/5 ± 02/26 سال بود. سن مساوی یا بیشتر از 25 سال (001/0=p)، شاخص توده بدنی مساوی یا بیشتر از 27 (018/0=p)، تاریخچه فامیلی دیابت (001/0>p)، سابقه سقط (001/0>p)، سابقه مرده زایی و ماکروزومی (001/0>p)، پره اکلامپسی (001/0>p) و فشارخون (001/0>p) در زنان مبتلا به دیابت بارداری نسبت به زنان سالم اختلاف معنی داری داشت. نتیجه‌گیری: دیابت بارداری در دو دهه گذشته در بابل افزایش یافته (05/8%) و بیشترین عوامل خطر در دیابت بارداری به ترتیب سابقه مرده زایی، تاریخچه خانوادگی دیابت و سابقه ماکروزومی بود.