KANSER TANISI ALAN ÇOCUK HASTALARDA ORAL SAĞLIĞIN SAĞLANMASI - Tuğba Tasa; Zuhal Kırzıoğlu (Cumhuriyet University, 2015)
Running Title:Kanser Hastalarında Oral SağlıkKanser tedavisinde, son 20 yıl içinde gerçekleşen ilerlemeler sayesinde, çocukluk kanserlerinde 5 yıllık sağ kalım oranı, %80'lere ulaşmıştır. Bu nedenle kanser, akut ataklarla seyreden, uzun süreli kronik bir hastalık olarak görülmektedir. Yaşam süresinin artması ile sistemik komplikasyonlarla birlikte oral komplikasyonlar da artmaktadır. Tedavi sırasında ve sonrasında gelişen oral komplikasyonlar, ağrı, konuşma ve yutkunma güçlüğü, beslenme bozukluğu gibi ciddi sorunlara yol açarak; hastanın yaşam kalitesini, enfeksiyon riskini, hastanede kalış süresini, tedavi maliyetini arttırmakta, prognozunu olumsuz etkilemektedir. Bu hastalarda gelişen tüm septisemilerin, üçte birinin oral enfeksiyonlara bağlı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, multidisipliner bir yaklaşım gerektiren bu tedavide çocuk diş hekiminin rolü oldukça önemlidir. Dental müdahaleler, hastanın tıbbi geçmişi, tedavi protokolü ve sağlık durumuna dikkat edilerek hızlı ve etkili bir şekilde yapılmalıdır. Kanser hastalarının her döneminde, oral hijyen eğitimi, diyet düzenlemesi, flor uygulaması, trismusun önlenmesi, dudak bakımı gibi koruyucu uygulamalar aynı olsa da, tedavi basamaklarında ilave uygulamalar gerekmektedir. Bu derlemede, literatürler ışığında dönemlere göre dental uygulamalar gözden geçirilecektir.