Порівняльний аналіз участі чоловічих збірних команд України з провідними командами Європи в юніорських, молодіжних і національних чемпіонатах Європи з волейболу та чемпіонів і призерів Європи - Петро Данилович Дробний; Євген Павлович Козак (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
У статті зроблено порівняльний аналіз участі чоловічих збірних команд України з провідними командами Європи в юніорських, молодіжних і національних чемпіонатах Європи з волейболу. Доведено, що у волейбольну еліту входить обмежене коло країн Європи. За всю історію чемпіонатів Європи серед юніорів його вигравали тільки п'ять країн, а в числі призерів було всього дев'ять команд; шість країн вигравали молодіжні чемпіонати Європи, а 17 ставали їх призерами; тільки 11 команд Європи володіли титулом чемпіона Європи, а до списку призерів потрапили лише 16 команд Європи. До 1990 р. чемпіонами Європи серед молоді й дорослих ставала переважно молодіжна збірна СРСР (у яку також входили волейболісти УРСР). Починаючи з 1990 р. на європейській арені починає загострюватися конкуренція між представниками так званного соціалістичного й капіталістичного таборів. У 1995 і 1999 рр. юніорська збірна України у фіналах чемпіонатів Європи зайялили найвищі п'яті місця, у 2000 і 2002 рр. наша молодіжна збірна України зайняла щості місця підряд, також шосте місце зайняла національна збірна Україна на національному чемпіонаті Європи. Результати національних команд Європи прямо пропорційні їх результату в юніорських і молодіжних чемпіонатах Європи. Тому ми можемо зробити закономірний висновок, якщо країни Європейського континенту (у тому числі Україна) хочуть досягати успіхів у чемпіонаті Європи серед національних команд, то вони обов'язково повинні брати участь у юніорських і молодіжних чемпіонатах Європи.