تغییرات بافتی در ناحیه مفصل گیجگاهی- فکی خرگوش متعاقب تزریق (rBMP2) Recombinant-Bone Morphogenetic Protein-2 موضعی طی جلو آوردن فک پایین با بایت جامپر - نجمه تحویلدارنژاد; مریم پوستی; محمد باصفا; نوشین محتشم (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: کوچکی فک پایین یکی از شایع‏‏‏ترین مال اکلوژن‏ها می‏باشد که طی دوران رشد توسط دستگاه‏های فانکشنال درمان می‏شود. هدف از این مطالعه ارزیابی تغییرات بافتی سر کندیل بعد از تزریق منفرد rBMP2 در ترکیب با دستگاه بایت جامپر (Bite jumper) در ناحیه مفصل گیجگاهی-فکی خرگوش بود. مواد و روش‏ها: هجده خرگوش سفید نیوزیلندی نر با سن 8 هفته به سه گروه تقسیم شدند: یک گروه به عنوان کنترل در نظر گرفته شد، در خرگوش های گروه دوم، تزریق rBMP2 و در گروه سوم تزریق نرمال سالین در ناحیه کندیل انجام شد. در دو گروه آخر دستگاه بایت جامپر قرار داده شد. بعد از 8 هفته از شروع درمان با این دستگاه، در گروه دوم مخلوطی از mgr5/12 پودر rBMP2 و cc5/2 نرمال سالین و در گروه سوم صرفاً cc5/2 نرمال سالین در ناحیه مفصل گیجگاهی-فکی تزریق گردید. بعد از 16 هفته از شروع درمان، حیوانات قربانی شده و بررسی بافتی مفاصل صورت گرفت. یافته‏‏ها: در نمای هیستوپاتولوژی، افزایش سلول‏‏های غضروفی و حداکثر ضخامت بافت غضروفی سر کندیل در گروه rBMP2 بیشتر از دو گروه دیگر بود (به شکل افزایش هیپرپلازی غضروف). کم‏‏‏ترین میزان دفورمیتی دیسک در گروه کنترل بود و گروه rBMP2 میزان دفورمیتی دیسک کمتری نسبت به گروه نرمال سالین نشان داد. نتیجه گیری:rBMP2 سبب افزایش فعالیت رشدی غضروف به صورت افزایش هیپرپلازی غضروف سر کندیل در خرگوش می شود.