Metody pracy doradcy zawodowego - wybrane wyniki badań własnych - Łukasz Brzeziński (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2020)
W przeobrażeniach całego poradnictwa, które ewoluuje od poradnictwa zawodowego ku poradnictwu kariery odgrywają niezwykle istotną rolę dwa konteksty: ekonomiczny i społeczno-kulturowy. Przemiany wynikające z tych kontekstów przekształcają nie tylko zadania i cele działań doradczych, ale wymuszają stosowanie określonych metod pracy, które są w stanie odpowiedzieć na potrzeby i oczekiwania współczesnych radzących się. Poradnictwo zawodowe stanowi rodzaj działalności, która ewoluuje zarówno w zakresie treści merytorycznej, jak i stosowanych metod, technik i narzędzi. Zawarte w niniejszej publikacji informacje dotyczą analizy wyników badań własnych odnoszących się do metod pracy, jakimi posługują się doradcy zawodowi, i próbie odpowiedzi na pytanie: czy metody te otwierają przestrzeń do zastosowania coachingu w poradnictwie zawodowym dla osób dorosłych?