Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinde Sağlık Okuryazarlığı, Covid-19 Fobisi ve Covid-19 Farkındalığı Arasındaki İlişki - Dilara Çın; Ahsen Nur Emre; Feride Altunbaş; Kadir Keser; Habib Baskı; Saime Erol (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2024)
Amaç: Çalışmamızda üniversite öğrencilerinin sağlık okuryazarlığı, Covid-19 fobisi ve Covid-19 farkındalığı arasındaki ilişki ve etkileyen faktörleri incelemek amaçlanmıştır. Yöntemler: Araştırma, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarım ile İstanbul'da bir devlet üniversitesinin Sağlık Bilimleri Fakültesinde, 500 öğrenci ile gerçekleştirildi. Veriler, Sosyo-demografik Özellikler Tanılama Formu, Sağlık Okuryazarlığı (SOY) Ölçeği- Kısa Form, Covid-19 Fobisi Ölçeği (C19P-S), Koronavirüs (Covid-19) Farkındalık Ölçeği (KFÖ) kullanılarak online olarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra independent samples t-test, one-way ANOVA testi ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık p<0,05 kabul edildi. Bulgular: Öğrenciler KFÖ, SOY ölçeğinden ortalamanın üstünde; C19PS'den ortalamanın altında puan aldı. SOY ölçeğinden; kadınlar, 21-23 yaş, dördüncü sınıf öğrencileri, babası ortaokul-lise mezunu olanlar, genel sağlık, ruh sağlığı durumunu iyi olarak algılayanlar, ekonomik durumunu iyi olarak ifade edenler, Covid-19 geçirenler, Covid-19 ile ilgili gelişmeleri takip edenler daha yüksek puan aldı. C19P-S toplam puanından ve tüm alt boyutlarında erkekler kadınlardan daha yüksek puan aldı. KFÖ tüm alt boyutlarından Covid-19 ile ilgili gelişmeleri takip edenler daha yüksek puan aldı. SOY ile C19P-S somatik, ekonomik alt boyutu ve toplam puanı arasında negatif yönde, düşük düzeyde; SOY ile KFÖ hijyen tedbiri farkındalığı alt boyutu hariç diğer alt boyutları arasında, C19P-S ile KFÖ tüm alt boyutları arasında pozitif yönde, düşük düzeyde anlamlı korelasyon bulundu. Sonuçlar: Bulgular, sağlık okuryazarlığına odaklanmanın, Covid-19 bilincini artırmanın ve psikolojik destek hizmetleri sağlamanın önemli olduğunu vurgulamaktadır.