Hodnocení vrcholového sportovního výsledku z pohledu různých typů publika Evaluation of the elite sports result from the viewpoint of different types of public - Marjeta Kovač; Radoslav Bubanj; Jakob Bednarik; Edvard Kolar (Palacky University, 2008)
Sportovní výsledek splňuje svůj pravý účel tehdy, je-li zaznamenán veřejností a podle příslušné odezvy nabývá případně dalších významných dimenzí. Význam sportovního výsledku je nejčastěji hodnocen intuitivně a na základě emocionálních reakcí a názorů na jeho důležitost v národním, nikoliv celosvětovém měřítku. Analýza hodnocení vrcholového sportovního výsledku dosaženého na nejvýznamnějších soutěžích odhaluje, že různé typy obecenstva hodnotí sportovní výsledky různě. Sportovní výsledek z podstatné části více uznává široká a odborná veřejnost, zatímco novináři jej oceňují nejméně. Posledně jmenovaní se snaží zůstat objektivní, když referují např. o jednorázové velké sportovní akci; nicméně novináři nedostatečně chápou to, že významný sportovní úspěch je výsledkem dlouhodobého tréninkového procesu. Odborná veřejnost si sportovních výsledků cení více než novináři; toto je zřejmě dáno tím, že odborníci chápou, jaký má předchozí trénink význam pro dosažený výsledek. Široká veřejnost sportovní výsledek oceňuje nejvíce, což ukazuje na dvě věci – za prvé, média sice mohou tvořit veřejné mínění, ale na širokou veřejnost mají malý vliv; za druhé, výsledky jsou hodnoceny zejména na emocionální bázi, zahrnující cestu k úspěchu, ne pouze okamžik dosažení výsledku. Lidé očividně touží po "velkých příbězích" a jejich "hrdinech", avšak média nejsou schopna tyto příběhy lidem prezentovat. A sports result fulfils its true goal only after monitoring the public and its response, and thus the result acquires additional important dimensions. The significance of a sports result is most often evaluated intuitively and on the basis of emotional reactions and beliefs about its importance on a national and not the worldwide level. An analysis of the evaluation of an elite sports result, achieved at the most important competitions, reveals that various types of public value sports results differently. A sports result is significantly more appreciated by the general and expert public, whilst journalists appreciate it the least. The latter strive to remain objective even when reporting about a one off event, such as major sports event; nevertheless, at the same time they do not sufficiently recognise that an important achievement is the product of a long term training process. The expert public appreciates a competitive sports result more than journalists; presumably, this is a result of the understanding of the importance of the prior training process for the competition achievement. The general public appreciates a sports result the most, which indicates two things - firstly, although media can create public opinion, it has a small influence on the general public; secondly, the results are appreciated mostly on an emotional basis, caused by the road to success and not only by the moment of the achievement of success. Obviously people long for "stories" as well as for "heroes". Thus far the media has not been able to provide these stories for the public.