Akceptacja wartości podstawowych przez młodzież szkolną - Janusz Mierzwa (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2005)
Proces jednoczenia kontynentu stał się bodźcem do badań nad fundamentalnymi wartości. W społeczeństwach wielonarodowych te fundamentalne wartości powodują, że ludzie jednoczą się, by walczyć ich wspólne prawo. Wszystkie grupy społeczne są zainteresowane tymi wartościami i wszystkie grupy powinny je szanować i bronić ich. Nieznajomość podstawowych wartości powoduje wyobcowanie społeczne i deprawację. W powyższym artykule przedstawiono poziom uznania podstawowych wartości przez Liceum uczniów przedstawiono na przykładzie jednej ze szkół w Krośnie na Podkarpaciu w latach 1996 i 1997. W pierwszym punkcie omówiono wartości uznawane i postulowane przez studentów zostały przedstawione, w drugim opisano zrealizowane wartości, aw trzecim punkt konfliktowy w obszarze fundamentalnych wartości zostały przeanalizowane. Z analizy badań wynika jednak, że studenci dostrzegają i cenią te wartości nie są one w pełni rozpoznane. Najbardziej uznane wartości, takie jak: wolność, religia i demokracja uzupełniają wartości własne uczniów, takie jak prawda, sprawiedliwość i godność człowieka. The Studenci zazwyczaj są gotowi do obrony życia ludzkiego, wolności, pokoju z udziałem nawet gorliwości poświęcając własne życie. Jeśli chodzi o konflikt między życiem a wiarą, opinia ks dominuje obrona wiary.