SINDROMUL ROVIRALTA - PREZENTARE DE CAZ - Valeriu V. Lupu; Gabriela Păduraru; Ancuţa Ignat; Smaranda Diaconescu; L. Perţea; M. Burlea (Amaltea Medical Publishing House, 2013)
Sindromul Roviralta reprezintă asocierea dintre stenoza hipertrofi că de pilor şi hernia hiatală. Autorii prezintă cazul unui copil de sex masculin în vârstă de 2 luni internat în Clinica a V-a de Pediatrie a Spitalului de Urgenţă pentru Copii "Sfânta Maria", Iaşi pentru vărsături postprandiale şi pierderea progresivă în greutate. Tranzitul esogastroduodenal baritat relevă hernie hiatală, canal piloric îngustat şi refl ux gastroesofagian prezent inconstant. Ecografi a a confi rmat hipertofi a olivei pilorice şi pH-metria, refl uxul gastroesofagian. Tratamentul medical cu antispastice, rehidratarea, inhibitori de pompă de protoni şi prokinetice a avut succes, iar evoluţia a fost bună.