Ortaokul Matematik Dersi Öğretim Programının ve Ders Kitaplarının Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kullanımına Yönlendirme Açısından İncelenmesi - Melike Tural Sönmez (Istanbul Kültür University, 2024)
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de kullanılan 2018 yılı ortaokul matematik dersi öğretim programının (OMDÖK) ve 2021 yılı Talim Terbiye tarafından beş yıl kullanılması onaylanmış olan ortaokul matematik ders kitaplarının (OMDK) Bilgi ve İletişim Teknolojilerine (BİT) yönlendirme açısından incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Analizin ilk aşamasında 2018 yılı OMDÖK'te yer alan kazanımlardan BİT kullanımına yönlendirmesine uygun olanlar tespit edilmiş ve tespit edilen bu kazanımlar sınıf seviyesine ve öğrenme alanlarına göre betimsel analize tabi tutulmuştur. Araştırmanın ikinci aşamasında ise OMDK'te yer alan BİT kullanımı içeren sorular, etkinlikler, problemler ve konu anlatımları OMDÖK'te belirlenen öğrenme alanına, alt öğrenme alanına ve kazanımlara göre betimsel, BİT araçlarının çeşidine ve kullanım amaçlarına göre de içerik analizine tabi tutulmuş; frekansları hesaplanmıştır.   Yapılan incelemede 2018 yılı OMDÖK'de yer alan 21 kazanımda BİT yönlendirilmesi tespit edilmiş, bu yönlendirmelerin geometri ve ölçme, veri işleme ve cebir öğrenme alanlarında bulunduğu saptanmıştır.  Ayrıca OMDK' te yer alan BİT araçlarının kullanımının oldukça düşük olduğu (%1 ile %5 arasında) ve en çok sekizinci sınıf seviyesinde geometri ve ölçme alanlarında yer aldığı tespit edilmiştir. OMDK'te en çok yer alan BİT aracının matematik içerikli yazılımlar ve bilimsel hesap makineleri olduğu ve bu araçların bilgileri açıklamak, ardından kavram inşası ve alıştırma yapmak amacıyla kullanıldığı tespit edilmiştir.