Odpowiednie kwalifikacje gwarancją zatrudnienia - Ewa Flaszyńska; Anna Klementowska (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2021)
Przed pandemią Covid-19 rynek pracy charakteryzował się pogłębiającym deficytem pracowników. Występowały duże niedopasowania kwalifikacji, które powodowały, że rosnąca liczba ofert pracy była niewystarczająca, by wchłonąć większą część rejestrowanego bezrobocia. Obecne perspektywy wskazują na to, że zmniejszy się liczba zawodów, w których występują problemy z rekrutacją pracowników. Sytuacja w wielu specjalizacjach ulegnie pogorszeniu, jednak w większości  zawodów  rynek powinien być na tyle chłonny, aby osoby chętne do pracy i posiadające odpowiednie kwalifikacje mogły znaleźć zatrudnienie. Prezentowany artykuł ma charakter przeglądowy. Jego celem jest ukazanie, jak ważne są kwalifikacje zawodowe w życiu każdej osoby i jak istotne jest dostosowanie kwalifikacji osób bezrobotnych, poszukujących pracy i pracowników do potrzeb rynku pracy. W opracowaniu przedstawiono wybrane działania w zakresie kształcenia ustawicznego podejmowane zarówno na szczeblu krajowym, jak i europejskim.