Suunnitteluprojekti osana onnistunutta sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmän käyttöönottoa. Case: Aster-projekti - Pirjo Hilama; Antti Mäkelä; Pirjo Syväoja (Finnish Social and Health Informatics Association, 2021)
Aster-projektissa toteutetaan vuosien 2020-2026 aikana uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmän käyttöönoton suunnittelu sekä varsinainen käyttöönotto kahden sairaanhoitopiirin ja kahden sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän yhteistyönä. Yhteishankinnan hyötynä on mahdollisuus saada käyttöön mukana olevissa organisaatioissa työskentelevien ammattilaisten monipuolinen osaaminen sekä yhteisten resurssien hyödyntäminen. Uuden järjestelmäkokonaisuuden on tarkoitus palvella saumattomasti sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleviä ammattilaisia, siellä asioivia kansalaisia ja palveluja tuottavia organisaatioita. Syyskuuhun 2021 jatkuva suunnitteluvaihe on uuden järjestelmän kyvykkyyden kannalta tärkeä, koska sen aikana tarkennetaan ja käydään yksityiskohtaisemmin läpi kilpailutusvaiheessa määriteltyjä järjestelmän vaatimuksia. Vaatimuksia on arvioitu kansallisessa, alueellisessa ja toimipiste kontekstissa. Suunnitelmien mukaan Aster-projekti siirtyy toimitusvaiheeseen vuoden 2022 alusta ja uuden asiakas- ja potilasjärjestelmän ensimmäinen käyttöönotto tapahtuu vuonna 2024.