Przyrodzona i niezbywalna godność człowieka jako wartość konstytucyjna - Grzegorz Pyzik (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2007)
Pojęcie godności człowieka jest terminem interdyscyplinarnym - teologicznym, fi lozofi cznym, etycznym, antropologicznym, a od połowy poprzedniego stulecia - także prawnym. Zapisy o godności człowieka znajdują się w dokumentach międzynarodowych czy przepisach prawodawstwa krajowego. Jednak początkowo idea godności człowieka nie znalazła odzwierciedlenia w obowiązujących aktach normatywnych, co związane było między innymi z "dominującą rolą pozytywizmu prawniczego". Dopiero doświadczenia II wojny światowej  doprowadziły do powrotu koncepcji prawa naturalnego i spowodowały, że kategorię godności stopniowo umieszczano w zapisach konstytucji poszczególnych państw czy w dokumentach międzynarodowych. Można uznać, że godność osoby ludzkiej - obok pokoju, demokracji, państwa prawa, dobra wspólnego czy sprawiedliwości społecznej - stała się wartością konstytucyjną...