Yedinci Sınıf Öğrencilerinin Sentez Metin Yazma Sürecindeki Sorunları: Öğrenci Metinlerinin ve Okuma Süreçlerinin Analizi - Fidan GEÇİCİ (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2020)
21. yüzyılda artan bilgi birikimi ve okuryazarlık bilgisiyle birlikte çoklu kaynaklardan okuma ve anlama, kaynaklardan hareketle metin oluşturma kavramları gündeme gelmiştir. Bu kavramları içeren sentez metin yazma da yazarların birden fazla kaynaktaki bilgilerden ve ön bilgilerinden yararlanarak kendi özgün metinlerini oluşturma sürecini ifade etmektedir. Bu araştırmada 7. sınıf öğrencilerinin sentez metin yazma sürecindeki sorunlarını, oluşturdukları metinlerden, özgün metinlerini oluşturmak için yararlandıkları kaynak metinlerden ve not kâğıtlarından hareketle incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Hatay il merkezindeki bir devlet okulunun 7. sınıfında öğrenim görmekte olan 51 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler incelendiğinde, öğrencilerin yazdıkları sentez metinlerde, metnin genel organizasyonu, metin yapısı oluşturma, içerik ve anlatımı düzenleme, kaynak metinlerin kullanımı, dil kullanımına ilişkin sorunlar tespit edilmiştir. Kaynak metinlerin ve not kâğıdı kullanımının incelenmesiyle öğrencilerin okuma süreciyle ilgili eksikleri belirlenmiştir.