Ocena stopnia poinformowania oraz wiedzy pacjentów na temat badania elektroencefalograficznego = Evaluation level of information and knowledge of patients about the study electroencephalographic - Justyna Zych; Joanna Skonieczna; Dominik Olejniczak; Karolina Zakrzewska (Kazimierz Wielki University, 2015)
Zych Justyna, Skonieczna Joanna, Olejniczak Dominik, Zakrzewska Karolina. Ocena stopnia poinformowania oraz wiedzy pacjentów na temat badania elektroencefalograficznego = Evaluation level of information and knowledge of patients about the study electroencephalographic. Journal of Education, Health and Sport. 2015;5(12):99-109. ISSN 2391-8306. DOIhttp://dx.doi.org/10.5281/zenodo.35152 http://ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/2015%3B5%2812%29%3A99-109 http://pbn.nauka.gov.pl/works/677925 Formerly Journal of Health Sciences. ISSN 1429-9623 / 2300-665X. Archives 2011-2014http://journal.rsw.edu.pl/index.php/JHS/issue/archive   Deklaracja. Specyfika i zawartość merytoryczna czasopisma nie ulega zmianie. Zgodnie z informacją MNiSW z dnia 2 czerwca 2014 r., że w roku 2014 nie będzie przeprowadzana ocena czasopism naukowych; czasopismo o zmienionym tytule otrzymuje tyle samo punktów co na wykazie czasopism naukowych z dnia 31 grudnia 2014 r. The journal has had 5 points in Ministry of Science and Higher Education of Poland parametric evaluation. Part B item 1089. (31.12.2014). © The Author (s) 2015; This article is published with open access at Licensee Open Journal Systems of Kazimierz Wielki University in Bydgoszcz, Poland and Radom University in Radom, Poland Open Access. This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Noncommercial License which permits any noncommercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author(s) and source are credited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. The authors declare that there is no conflict of interests regarding the publication of this paper. Received: 25.09.2015. Revised 25.10.2015. Accepted: 08.12.2015.   Ocena stopnia poinformowania oraz wiedzy pacjentów na temat badania elektroencefalograficznego Evaluation level of information and knowledge of patients about the study electroencephalographic     Justyna Zych1, Joanna Skonieczna2, Dominik Olejniczak2, Karolina Zakrzewska3,4     1 Szpital Bielański im. ks. Jerzego Popiełuszki ul. Cegłowska 80, 01 - 809 Warszawa   2 Warszawski Uniwersytet Medyczny Zakład Zdrowia Publicznego ul. Banacha 1a, 02-097 Warszawa   3 Warszawski Uniwersytet Medyczny, Zakład Epidemiologii, ul. Oczki 3, 02-007 Warszawa   4 Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, Zakład Wirusologii, ul. Chocimska 24, 00-791 Warszawa     Słowa kluczowe: elektroencefalografia, prawa pacjenta, informacja pacjenta. Keywords: electroencephalography, patient rights, patient information.     Streszczenie   Wprowadzenie W ostatnich latach problematyka procesu informowania pacjenta nabiera większego znaczenia, ze względu na zmianę podejścia do chorego, dominację modelu holistycznego i dostrzeżenie jego podmiotowości. Jedną z metod diagnostycznych, o których należałoby poinformować pacjenta jest badanie elektroencefalografii. Metoda ta znajduje  zastosowanie w diagnostyce chorób neurologicznych, z uwagi na dostarczanie wielu, nierzadko kluczowych informacji pomocnych w postawieniu diagnozy Materiał i metody Materiał stanowili pacjenci Pracowni Elektroencefalografii Szpitala Bielańskiego, którzy po raz pierwszy zostali skierowani na badanie elektroencefalografii. Grupa badana liczyła 88, z czego 56 osób to kobiety, natomiast 32 mężczyźni. Techniką badawczą zastosowaną do oceny  stopnia poinformowania oraz wiedzy pacjentów na temat badania EEG była ankieta. Narzędzie badawcze stanowił autorski kwestionariusz. Zawierał on 12 pytań zamkniętych i 1 otwarte oraz tabelę z pytaniami dotyczącymi płci, wieku, miejsca zamieszkania oraz wykształcenia. Wyniki Większość ankietowanych nie otrzymała informacji na czym polega badanie EEG od lekarza kierującego, osoby te stanowiły 65% (57 osób). 35% pacjentów (31 osób) otrzymało taką informację. 58% ankietowanych (51 osób) przyznało, że zasięgali informacji o badaniu elektroencefalografii w źródłach tj. Internet, gazety, znajomi. Pozostałe 42% ( 37 osoby) nie poszukiwało informacji na temat badania. Warto zwrócić uwagę, że poszukiwanie wiadomości przez Internet niesie również zagrożenia, ze względu na brak wiarygodności informacji Wnioski                 Występują braki w procesie informowania pacjentów na temat badania elektroencefalografii oraz innych metod diagnostycznych.                 Osoby kierujące pacjentów na badanie elektroencefalografii nie przywiązują znacznej uwagi do przekazania pacjentom nawet podstawowych informacji odnośnie procedury.                 Należałoby usprawnić proces informowania pacjentów na temat wykonywanych metod diagnostycznych, uznając prawo pacjenta do informacji.     Abstract   Introduction In recent years, informing the patient becomes more important, due holistic model dealing with patient. One of the diagnostic methods, which demand precise information is study of electroencephalography. This method is used in diagnosing  neurological diseases, in view of providing a plurality, often key information to assist in the diagnosis Material and methods The material consisted of patients Electroencephalography Laboratory of Bielański Hospital who were first directed to the study of electroencephalography. The study group consisted of 88, of whom 56 are women and 32 men. Research technique used to evaluate the level of information and patients' knowledge of EEG was a survey. The research tool was the questionnaire. It included 13 questions and a table with questions about gender, age, place of residence and education Results Most respondents did not receive information on what the EEG is- 65% (57 people). 35% of patients (31 patients) received such information. 58% of respondents (51 people) said they had sought the information about the study of electroencephalography sources: Internet, newspapers, friends. The remaining 42% (37 people) are not looking for information about the research. It is worth noting that the search messages across the Internet also carries risks, due to the lack of evidence based character of the information Conclusions There are gaps in the process of informing patients about the study of electroencephalography and other diagnostic methods. Directing the patients to the study of electroencephalography not pay considerable attention to provide patients with even basic information about the procedure. Process of informing patients should be improved. Also in the area of  the patient's right to information.