SINIF I VE SINIF II, 1 ADOLESAN DÖNEMİ BİREYLERDE MAKSİMUM AĞIZ AÇILIM MESAFESİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - Burcu Baloş Tuncer; Sevil Akkaya (Ankara University, 2006)
Bu çalışmada amaç, Angle sınıf I ve Anglesınıf II bölüm 1 kapanışlı, herhangi bir temporomandibuler eklem TME problemi bulunmayan adolesan dönemdeki toplam 78 bireyde maksimum ağ›z aç›kl›ğ› mesafesini değerlendirmektir. Tüm bireylerin klinik muayeneleri yap›ld› ve maksimum ağ›z aç›l›m mesafesinin iskeletsel ölçümlerle ilişkisini tespit etmek amac›yla sefalometrik radyografiler al›nd›. Maksimum ağ›z aç›l›m mesafesi klinikte milimetrik bir cetvel yard›m› ile ölçüldü. Lateral sefalometrik radyografiler üzerinde iskeletsel ölçümler değerlendirildi. Gruplar aras› karş›laşt›rmalarda t-testi kullan›ld›. Ayr›ca Pearson korelasyon analizi kullan›ld›. Angle s›n›f I vakalarda maksimum ağ›z aç›l›m mesafesi Angle s›n›f II bölüm 1 vakalara göre daha yüksek bulundu 47.77 ± 4.69 vs 45.36 ± 5.02 mm, p