Z pera doktorandů: K reliabilitě měření literární recepce sémantickým diferenciálem - Jaroslav Vala (Czech Pedagogical Society, 2017)
Stať se zabývá otázkou spolehlivosti a přesnosti měření sémantickým diferenciálem modifikovaným ke zkoumání literární recepce. Vycházíme z výzkumu, při kterém středoškolští studenti posuzovali dvanáct lyrických básní s přírodní tématikou. Získané výsledky jsme podrobili faktorové analýze, při níž jsme sledovali nasycenost škál jednotlivými faktory. Reliabilita použitého měrného nástroje byla ověřována metodou půlení (half-split method) a Cronba-chovým koeficientem alfa. Obě metody prokazují vysokou reliabilitu provedených měření.