Micobacterii netuberculoase şi bronşiectazii - Oxana Munteanu; Victor Botnaru (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Bolile pulmonare cauzate de micobacterii netuberculoase au devenit o problemă multidisciplinară emergentă în ultimele decenii, în pofida lipsei datelor epidemiologice în mai multe ţări, inclusiv şi în Republica Moldova. S-a observat un interes sporit în evaluarea micobacteriilor nontuberculoase (NTM) la pacienţii cu bronşiectazii, deşi rămâne nerezolvată dilema care dintre aceste boli apare prima. Această lucrare îşi propune o trecere în revistă a mai multor aspecte (patogenie, caracteristici imagistice, diagnostic şi management) pentru evidenţierea corelaţiilor dintre NTM şi bronşiectazii, subliniind necesitatea cunoaşterii diferitor tipuri de micobacterii în scopul asigurării unui management optim pentru pacient