PROGRAM KOMPLEKSOWEJ REHABILITACJI PO RESEKCJI MIĘSAKA KOSTNOPOCHODNEGO KOŚCI RAMIENNEJ I PORESEKCYJNEJ ENDOPROTEZOPLASTYCE MUTARS - Paulina Antas; Karina Szczypiór-Piasecka; Alicja Mińko; Krzysztof Antczak (Kazimierz Wielki University, 2021)
Wstęp: Mięsaki kości są nowotworami złośliwymi o pochodzeniu mezenchymalnym, których występowanie jest zjawiskiem rzadkim. Najczęściej zdiagnozowanym pierwotnym nowotworem kości jest wrzecionowatokomórkowy mięsak kostnopochodny (osteosarcoma). Mięsaki kości w głównej mierze lokalizują się w kościach długich kończyn, najczęściej w kości udowej, piszczelowej oraz ramiennej. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie programu kompleksowej rehabilitacji po resekcji mięsaka kostnopochodnego kości ramiennej i poresekcyjnej endoprotezoplastyce Mutars. Materiał i metody: Praca została napisana na podstawie historii choroby pacjentki leczonej w Klinice Ortopedii, Traumatologii i Onkologii Narządu Ruchu Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Wyniki: Rehabilitacja szpitalna trwa zazwyczaj około 7 dni. Głównym jej celem jest możliwie szybki powrót pacjenta do optymalnego funkcjonowania i wykonywania czynności dnia codziennego. Rehabilitacja poszpitalna trwa znacznie dłużej niż rehabilitacja szpitalna i zależy od stanu pacjenta. Jej głównym celem jest odzyskanie przez pacjenta siły mięśniowej. Wnioski: Rehabilitacja jest ważnym elementem postępowania leczniczego pacjentów onkologicznych. Wczesne zapoczątkowanie rehabilitacji przynosi wymierne korzyści w czasie trwania leczenia oraz powrotu chorego do zdrowia. Słowa kluczowe: endoprotezoplastyka, mięsak kości, mięsak kościopochodny, rehabilitacja