MECANISME PSIHICE CU IMPACT DE SCINDARE A SOCIETĂŢII ÎN CONTEXTUL DEPORTĂRILOR - USM ADMIN (Moldova State University, 2016)
Abordând subiectul enunţat, pornim de la premisa teoretică că experienţa represivă a deportărilor a solicitat persoa- nelor deportate să actualizeze mecanisme de apărare arhaice, precum idealizarea şi devalorizarea, astfel încercând o compensare psihică a confuziei existenţiale şi, implicit, psihice trăite. Astfel, în urma analizei de conţinut identificăm în discursurile persoanelor deportate devalorizarea şi demonizarea concetăţenilor care au fost implicaţi în organizarea de- portărilor, în contrast cu idealizarea deportaţilor şi a băştinaşilor din locurile în care populaţia basarabeană a fost depor- tată. Tindem să considerăm că aceste mecanisme de apărare dovedesc prezenţa tendinţei de scindare a societăţii basara- bene ca urmare a deportărilor, a măsurilor represive şi de manipulare. Cuvinte-cheie: deportare, funcţionare defensivă, mecanism de apărare, clivaj, idealizare, devalorizare.