Особливості перебігу вагітності в жінок із передчасними пологами - N.Y. Lemish (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Мета - визначити особливості перебігу вагітності та пологів у жінок, які мали ускладнення із групи «великих акушерських синдромів», що клінічно проявлялися передчасними пологами (ПП). Матеріали та методи. Проведено ретроспективний клініко-статистичний аналіз перебігу вагітності 69 вагітних зі спонтанними ПП у терміні гестації 24-36 тижнів 6 діб. Залежно від терміну вагітності жінки поділені на групи: І група - 9 вагітних, 24-26 тижнів 6 діб; ІІ група - 28 жінок, 28-31 тиждень 6 діб; ІІІ група - 32 вагітні, 32-36 тижнів 6 діб. Контрольну групу (КГ) становили 56 практично здорових вагітних жінок із благополучним репродуктивним анамнезом і неускладненим перебігом цієї вагітності. Статистичну обробку результатів досліджень проведено з використанням стандартних програм «Microsoft Excel 5.0» і «Statistica 6.0». Результати. Виявлено достовірні відмінності між І групою та КГ (р=0,007) за наявності ознак загрози переривання вагітності під час другої «хвилі» інвазії цитотрофобласта, тому шанс народити в ранні терміни в 4,2 раза вищий, ніж у термін. За істміко-цервікальної недостатності (ІЦН) спостерігається достовірність відмінностей між І та ІІ групами (р=0,0021), І та ІІІ групами (р=0,012), а також між І групою та КГ (р=0,00083), і ризик дуже ранніх ПП вищий за ризик ПП у 2,6 раза, пізніх ПП - у 2,2 раза. Порушення в матково-плацентарному кровообігу має достовірні відмінності між І та ІІ групами (р=0,0051). Існує пряма залежність між рівнем артеріального тиску та показниками кровообігу в маткових артеріях. Тому виявлена відмінність не є випадковою: у ІІ групі прееклампсія відзначається достовірно частіше. Порушення плодово-плацентарної гемодинаміки в порівнянні груп вказує на статистично достовірні відмінності між І та ІІ групами (р=0,048), а також між І групою та КГ (р=0,02). За наявності клінічних ознак синдрому затримки росту плода існує достовірність відмінностей між І та ІІ групами (р=0,033). Висновки. До особливостей перебігу вагітності за ПП можна віднести: загрозу переривання в період другої «хвилі» інвазії цитотрофобласта; ІЦН, що може призводити до дуже ранніх ПП; вагінальні інфекційно-запальні та дисбіотичні захворювання. Тяжкі форми плацентарної недостатності та прееклампсії частіше є показанням для переривання вагітності в термінах 28-33 тижнів 6 діб. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення дослідження отримано інформовану згоду жінок. Автор заявляє про відсутність конфлікту інтересів.