بررسی ضخامت اولتراسونیک عضلات دیواره طرفی شکم در بیماران با کمردرد مزمن غیراختصاصی بر اساس زیرگروه‌های پرسش‌نامه STarT - فریده دهقان منشادی; یونس امیری; نجمه صدیقی مهر; علیرضا اکبرزاده باغبان; اصغر رضاسلطانی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2019)
مقدمهواهداف پرسشنامه STarT به عنوان ابزاری برای تصمیمگیری بالینی و انتخاب نوع درمان در بیماران با کمردرد مزمن غیراختصاصی معرفی شده است. هدف پژوهش حاضر مقایسه ضخامت اولتراسونیک عضلات دیواره طرفی شکم بین زیرگروههای کمردرد مزمن غیراختصاصی بر اساس پرسشنامه STarT بود. مواد و روش ها 17 بیمار مرد مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی که بر اساس پرسشنامه STarT 10 نفر در گروه خفیف و 7 نفر در گروه متوسط قرار داشتند، در این مطالعه تحلیلی شرکت کردند. ضخامت اولتراسونیک عضلات دیواره طرفی شکم بیماران در حالت استراحت و انقباض در وضعیت طاق‌باز اندازه‌گیری شد. از آزمون‌های شاپیرو-ویلک، تحلیل پراکندگی با اندازه‌گیری مکرر و t زوجی برای تحلیل داده‌ها استفاده گردید. در تمامی آزمون‌ها سطح معنادار 05/0>p در نظر گرفته شد. یافته‌ها ضخامت دو عضله عرضی شکم و مایل داخلی در زیرگروه متوسط به طور معناداری کمتر از زیرگروه خفیف بود. به ترتیب با 04/0=p،001/0=p، اما در مورد عضله مایل خارجی تفاوتی مشاهده نشد (05/0=p). در هر سه عضله مایل داخلی، عرضی شکم و مایل خارجی در وضعیت انقباض ضخامت بالاتری نسبت به استراحت دیده شد به ترتیب با 02/0=p،001/0=p و 007/0=p در هیچ یک از عضلات مورد بررسی تفاوت معناداری بین ضخامت در سمت چپ و راست، چه در وضعیت استراحت و چه در وضعیت انقباض مشاهده نگردید (05/0≤p). نتیجه‌گیری با توجه به مشاهده تفاوت ضخامت اولتراسونیک عضلات دیواره طرفی شکم بین زیرگروه‌های بیماران کمردرد مزمن غیراختصاصی بر اساس پرسشنامه STarT، می‌توان از این پرسشنامه جهت تعیین نوع درمان قبل از شروع درمان استفاده کرد.