KINESIO TAPING USE FOR THE PREVENTION AND TREATMENT OF SPORTS INJURIES IN ATHLETES - Șerban GLIGOR; Răzvan GLIGOR (Cluj University Press, 2020)
Kinesio taping (KT) is a simple, cost-effective, affordable and safe rehabilitation method that is currently used for enabling natural healing, as it ensures local support and stability, and corrects joint position, helping athletes to quickly recover after minor or even major injuries, and to increase their athletic performance. KT helps weakened muscles, improves local blood and lymph flow, reduces pain, removes the abnormal tension accumulated at the muscle level, alleviates muscle fatigue associated to exercising and decreases the exercise-related disruption of dynamic balance. All these effects contribute to the post-injury recovery of athletes. KT is frequently used in the acute postoperative recovery after the reconstruction of the anterior cruciate ligament, in conjunction with the rehabilitation program, as it reduces edema and pain, and increases the range and force of movement. Another frequent use of KT is in patellar tendinopathy and in reducing the risk of injury as a result of balance impairment produced by muscle fatigue. The effect of KT on the range of joint motion remains unclear, and its use is still controversial, as there are many trials that do not show any beneficial effects thereof, especially in terms of effects on muscle strength and activity, and of tendon flexibility. REZUMAT. Utilizarea kinesio taping în prevenirea și tratamentul leziunilor la sportivi. Kinesio tapingul (KT) este o metodă de reabilitare simplă, economică, accesibilă și sigură, folosită curent pentru facilitarea vindecării naturale, realizând sprijinul și stabilitatea locală, precum și corectarea poziției articulare, ajutând sportivii să se recupereze rapid după leziuni minore sau chiar majore și pentru creșterea performanței sportive. KT ajută musculatura slăbită, îmbunătățește fluxul sangvin și limfatic local, reduce durerea, îndepărtează tensiunea anormală acumulată la nivel muscular, atenuează gradul oboselii musculare asociate exercițiilor și reduce perturbarea echilibrului dinamic asociată acestora. Prin toate aceste efecte, ajută la recuperarea post-leziune a sportivilor. KT se folosește frecvent în recuperarea acută postoperatorie după reconstrucția ligamentului încrucișat anterior, asociat programului de refacere, deoarece reduce edemul și durerea și crește gradul și forța de mișcare. O altă utilizare frecventă a KT este în tendinopatia patelară și în diminuarea riscului de leziuni cauzate de deteriorarea capacității de echilibru, prin oboseală musculară. Efectul KT asupra gradului de mișcare articular rămâne neclar, iar utilizarea sa la sportivi rămâne controversată, deoarece există numeroase studii care nu evidențiază nici un efect benefic al utilizării sale, mai ales în ceea ce privește efectele asupra forței și activității musculare, precum și a flexibilității tendoanelor. Cuvinte-cheie: kinesio taping, reabilitare, sportivi, recuperare, performanță sportivă.