Sınıf III malokluzyonlarında uygulanan tedavi sistemleri - Burcu Balos Tuncer (Cumhuriyet University, 2011)
Skeletal Class III malocclusion with a prognathic mandible is one of the most severe maxillofacial deformities. Esthetics and functions are strongly effected and the treatments are long and hard in these malocclusions. Mandibular prognathism or maxillary retrusion or both might cause this type of malocclusions. Treatment approaches depend on the etiology, the severity of the malocclusion and the developmental stage of the subject. In growing children facial growth modification can be an effective method. Orthopedic appliances such as chincup, face mask, maxillary protraction and the functional appliances are mainly used for the correction of Class III malocclusions. In adults fixed orthodontic treatment and orthognathic surgery is required. Within recent years, the number of studies have increased presenting the use of distraction osteogenesis. This review summarizes the etiology, treatment strategies and effects of the different treatment approaches in Class III malocclusions.   ÖZET Sınıf III malokluzyonlar, maksillofasiyal deformiteler içinde en ciddi anomalilerden biridir. Bireylerde estetik ve fonksiyon açısından yetersizliğe yol açan ve tedavileri oldukça uzun ve zor anomalilerdir. Bu malokluzyonlara alt çene prognatisi, üst çene retruzyonu veya her ikisi birden sebep olabilir. Tedavi yaklaşımları malokluzyonun kaynaklandığı çeneye, etiyolojisine, malokluzyonun şiddetine ve bireyin içinde bulunduğu büyüme gelişim dönemine bağlı olarak değişir. Büyüme dönemindeki çocuklarda yüz büyümesinin yönlendirilmesi etkili bir tedavi yaklaşımıdır. Bu amaçla; çenelik, yüz maskesi veya bazı fonksiyonel apareyler kullanılmaktadır. Erişkin dönemdeki bireylerde ise sabit ortodontik tedaviler ve ortognatik cerrahi yaklaşımları uygulanmaktadır. Son yıllarda distraksiyon osteogenezis yöntemi ile yapılan çalışmalara rastlanmaktadır. Bu derlemede, sınıf III malokluzyonların etiyolojileri, tedavi stratejileri ve farklı tedavi etkileri özetlenmiştir. Anahtar kelimeler: Sınıf III malokluzyon, çenelik, yüz maskesi, fonksiyonel tedavi, distraksiyon osteogenezis