FARKLI İKİ YAPIDA MEMBRAN KULLANILARAK GERÇEKLEŞTİRİLEN YÖNLENDİRİLMİŞ DOKU REJENERASYONU TEKNİĞİNİN 5 YILLIK KLİNİK SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - Hilal Uslu Toygar; M. Nejat Arpak; Esra Güzeldemir (Ankara University, 2006)
Yaşları 20 ile 45 arasında değişen, 13 bireyeait, periodontal hastalık nedeni oluşmuş toplam 26 kemik içi defekt, yönlendirilmiş doku rejenerasyonu yöntemi ile tedavi edildi. Ayn› bireyin benzer iki kemik içi defektinden birine rezorbe olabilen glikoid ve laktid kopolimer esasl› Resolut membran, diğerine rezorbe olmayan e-PTFE esasl› Gore-tex membran rasgele seçilerek yerleştirilmiştir. Defekt bölgelerine ait plak indeksi, gingival indeks, sondlamada kanama indeksi, cep derinliği, ataçman seviyesi ve gingival marjin konumlar›n› içeren klinik ölçümler; operasyon öncesinde ve operasyonu takip eden 3., 6., 9., 12., 24., 36., 48. ve 60. aylarda kaydedildi. Resolut ve Gore-tex membran uygulanan gruplarda yap›lan grup içi değerlendirmelerde, her iki grupta da cep derinliğinde istatistiksel olarak anlaml› azalma, ataçman seviyesinde ise kazanç olduğu görüldü. Gruplar birbirleri ile karş›laşt›r›ld›klar›nda ise istatistiksel olarak fark olmad›ğ› görüldü. Çal›şman›n sonucunda, her iki membran›n rejeneratif tedavilerde benzer klinik iyileşme gösterdiğini ve 1. y›l sonunda elde edilen ataçman kazanc›n›n korunamad›ğ›n› görülmüştür. Uzun dönemde başar›l› sonuçlar elde etmek için idame dönemlerinin ve hasta motivasyonunun önemli olduğu düşünülmektedir.