Фізична підготовленість дівчат 14-15 років, які спеціалізуються з бігу на 800 метрів - Світлана Володимирівна Калитка; Світлана Іванівна Савчук; Надія Семенівна Карабанова (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Підготовка спортсменок, які спеціалізуються з бігу на середні дистанції - процес багаторічний та багатогранний. Він уключає фізичну, тактичну, технічну й психологічну підготовку. У статті проаналізовано характеристику фізичних навантажень, що застосовуються в спортивному тренуванні дівчат віком 14-15 років, які спеціалізуються з бігу на середні дистанції. Висвітлено вплив тренувальних навантажень на фізичну підготовленість спортсменок на основі комплексного вивчення динаміки спеціальної працездатності. Установлено вірогідний приріст результатів із бігу на 400 м, 800 м, 1500 м, і 3000 м в ЕГ (р‹0,6), що свідчить про розвиток аеробної та анаеробної витривалості в дівчат, які спеціалізуються з бігу на 800 м. За показниками бігу на 30 м із ходу, 100 м, 200 м та човникового бігу, нами установлено приріст результатів в ЕГ (р›0,06), що свідчить про незначний розвиток їхніх швидкісних і координаційних можливостей. Отже, збільшення обсягу тренувальних навантажень, засобів спеціальної підготовки ефективно вплинули на розвиток спеціальної підготовленості дівчат ЕГ.