Rok liturgiczny i Słowo Boże. Tematy orędzia okresów Bożego Narodzenia i Wielkanocy - Sodi Manlio (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1999)
Wśród różnych form głoszenia Słowa Bożego w kontekście eklezjalnym jest jedna przewyższa inne zarówno ze względu na obszerność tego ogłoszenia, jak i przede wszystkim ze względu na specyfikę pedagogika, z jaką to orędzie jest kontynuowane w systematyce oferowanej przez nominacje roku liturgicznego, zawartego w świątecznym Lekcjonarzu na celebrację Eucharystii. Autor podkreśla w szczególności wymiar pedagogiczny takiego ogłoszenia, wyjaśniając go tematy Słowa Bożego wyłaniające się z pojedynczych niedziel i uroczystości św Boże Narodzenie (Awento i Boże Narodzenie) i Wielkanoc (Wielki Post, Triduum Święte i Wielkanoc). Tam Wyłaniająca się perspektywa podkreśla obfitość tego Słowa głoszonego na zgromadzeniach niedziele, perspektywa wychowawcza, którą zawiera to Słowo, aby była drogą wiary i życia i bogactwa duchowości chrześcijańskiej, która wypływa z tego rzeczywistego doświadczenia i ulega przemianie skutkujące wyborami życiowymi.