Výchovná kompetence v dalším vzdělávání pracovníků s dětmi a mládeží - J. Sliacky (Czech Pedagogical Society, 2009)
Příspěvek se zabývá výchovnou kompetencí dobrovolného pracovníka s dětmi a mládeží v oblasti volného času. Stručně popisuje problematiku volného času, současné výchovy ve volném čase a dalšího vzdělávání těchto pracovníků. Dále se zabývá kompetencemi v obecné rovině a jejich uplatněním ve vzdělávacím procesu. Prezentuje navrhovanou strukturu kompetencí pracovníka a detailněji rozpracovává kompetenci výchovnou. Uvádí výsledky výzkumu, který se zabýval analýzou a porovnáním vybraných struktur výchovné kompetence. Na základě teoretických poznatků a faktů zjištěných tímto výzkumem identifikuje hlavní obsahové kategorie výchovné kompetence.